De duplex:
het beste van twee werelden

Bij de zoektocht naar een nieuwe woning is de eerste vraag gewoonlijk: kies je voor een huis of een appartement? Beide woonvormen hebben namelijk hun voordelen. Maar er is nog een andere woonvorm, die de voordelen van een appartement en een huis combineert: de duplex.

Alle voordelen van een huis…

Als mensen een huis verkiezen boven een appartement, doen ze dat meestal omdat huizen in principe meer ruimte bieden dan een appartement. Zo zijn duplexen appartementen met twee woonniveaus. De extra ruimte die dat oplevert, is voor veel koppels en gezinnen ruim voldoende voor een comfortabel leven. Ook het verlangen naar een eigen tuin doet veel mensen voor een huis kiezen. Maar aangezien er ook duplexen met een eigen tuin bestaan, kan een goed gekozen duplex ook deze droom waarmaken.

…maar ook alle voordelen van een appartement

Daarbovenop geniet men met een duplex ook van de voordelen die een appartement te bieden heeft. Zo liggen de energiekosten van een duplex een stuk lager dan bij een huis. Dat komt enerzijds doordat de verwarming centraal geregeld wordt en anderzijds door de betere warmte-isolatie. De duplex wordt beschut door de omliggende wooneenheden en profiteert mee van de warmte van de boven- en onderburen. Een ander voordeel is dat de kosten voor het onderhoud van het gebouw en de bijhorende werklast verdeeld worden over alle bewoners van het gebouw. Zo vergt het totale woningonderhoud van een duplex minder tijd en moeite.

Gescheiden leefniveaus vergroten het wooncomfort

Ook voor de beleving van de woning binnenshuis biedt een duplex veel voordelen. De leefruimte is gescheiden van het privégedeelte van de woning en vergroot op die manier de privacy van de bewoners. Eigenaars waarderen met name dat ze in hun duplexwoning bezoek kunnen ontvangen, zonder dat hun gasten inkijk of toegang krijgen tot meer persoonlijke ruimtes, zoals de slaapkamers of badkamer. Gezinnen vinden het comfortabel dat de kinderen hun eigen ruimte hebben op de verdieping met de slaapkamers, terwijl de volwassenen op de andere verdieping van de rust in de woonkamer kunnen genieten en bijvoorbeeld ongestoord televisie kunnen kijken.

Modern wonen met veel lichtinval

Moderne duplexen genieten veelal van een eigentijdse indeling, waarbij de woonkamer samen met de eetruimte en de keuken één grote ruimte vormt. Om het ruimtegevoel dat zo ontstaat te versterken, voorziet men gewoonlijk grote raampartijen aan de voor- en achterzijde van de woning. Deze zorgen voor een maximale natuurlijke lichtinval, waarbij het licht door de hele ruimte stroomt.

Slim ontwerp voor een gevoel van rust

Een duplex is een woonvorm die rust geeft. Natuurlijk speelt de beschikbare ruimte daar een grote rol in: de afgescheiden privévertrekken bieden de kans om persoonlijke spullen, zoals hobbymateriaal, speelgoed of papierwerk, aan het zicht te onttrekken. Maar ook de architecturale indeling is van groot belang voor het rustgevoel. Zo zijn er in een duplex geen onnodige gangetjes, deuren en hoekjes. En ook de trap neemt niet veel ruimte in: hij bevindt zich subtiel langs de muur en niet in het midden van de woning.

Het mag dus duidelijk zijn dat er naast een huis en een appartement nog een volwaardig derde alternatief bestaat, dat een leven vol ruimte, comfort en efficiëntie biedt: de duplex.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.